fbPx
8000 Бургас, ул. Мара Гидик 6
Телефони: 
  +359 884 00 32 32;
+359 884 91 43 31
office@dreamtravel.bg

Любопитно за Мексико


дата: 15-10-2018

Мексико или Съединени мексикански щати (исп. Estados Unidos Mexicanos) е най-северната държава в Латинска Америка, известна дестинация за екзотични почивки, на културни и исторически забележителности. Има много любопитни неща, отвъд общоизвестните, които ще бъде интересно да разберем за тази страна.
 
Столицата Мексико сити е построена върху руините на великия град на ацтеките, Теночтитлан. Тъй като самият той е бил изграден върху езеро, въпреки постоянно работещите помпи, градът потъва с 15-20 см на година. 
 
Една екскурзия до Мексико, ще ви отведе до най-голямата пирамида в света – тази в Чолула. Ако Хеопсовата в Египет е най-висока (139 м), Великата Чолуланска пирамида е с два пъти по-голям обем от посестримата си в Гиза. Тя е записана в книгата на „Гинес“ заради своя обем 4,45 млн. кубични метра, а мрежата от тунели с дължина от 8 километра е отворена за туристи.
 
Ацтеките имали една ритуална игра с топка, наречена „тлачтли“, при която загубилите често били давани в жертва на боговете. За радост, днешните мексиканци предпочитат футбола! Знае се също, че маите използвали оръжие, наречено „бомба-гнездо“. Това са били истински гнезда на стършели, които били хвърляни по враговете по време на битка.
 
Каменните глави-колоси в Ла Вента, са една от забележителностите, които посещават повечето хора, избрали почивка в Мексико. Високите от по два и повече метра скулптури са дело на племето олмеки, живяло по тези места между XVI-IV в. пр. Хр. До сега са открити 17 каменни глави, изваяни от огромни обли камъни, тежащи до 50 тона. Как са били пренасяни до местата, на които са открити, все още е загадка.
 
Първата печатна машина в Северна Америка, е била използвана в Мексико сити през 1539 г. А най-малкото куче в света, чихуахуа (чиуауа) е кръстено на най-големия мексикански щат, носещ същото име. И не са последно място е историята за тези от вас, които се колебаят дали да предприемат почивки в Мексико. Там посрещат с горещ шоколад – напитката на боговете! Още през XVI век, когато испанският конквистадор Ернан Кортез пристига в Мексико, местните жители решават, че това е техният завърнал се Бог и му предлагат това питие – топло какао. Не е за изпускане!

Мексико - факти
мексико факти

Мексико

Since 2003 Copyrights KAK Web Development